Termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Masszázsolajok
Masszázs Tudástár
A masszázs eredete
A masszázs hatása
Mikor ne masszírozzon?
A masszázs szabályai
Felkészülés a masszázsra
Masszázs alapfogások
A masszázs menete
Aromaterápia
Anatómiai ismeretek
Reflexológia
Fej- és Arcmasszázs
Hátmasszázs
Haramasszázs (has)
Csonthártya masszázs
Nyirokmassázs
Prosztata masszázs
Önmasszázs
Szegment masszázs
Köpölyöző masszázs
Frissítő masszázs
Fogyasztó masszázs
Anticellulitisz masszázs
Gyógymasszázs
Sportmasszázs
Székmasszázs
Szexmasszázs
Kismama masszázs
Babamasszázs
Hangmasszázs
Ajurvédikus masszázs
Lávaköves masszázs
Lomi-lomi masszázs
Penczel masszázs
Svédmasszázs
Kínai masszázs
Finn masszázs
Japán masszázs
Shiatsu
Reiki
Thai masszázs
Tibeti masszázs
Yumeiho masszázs
Do-in masszázs
Masszázs és egészség
Advertisment:
Shiatsu

A Shiacu japán kifejezés, szó szerint ujjnyomást jelent (shi=ujj, acu=nyomás), mely a fő technikának számít alkalmazásakor. Egyéb használt technikák a testre kifejtett nyomás a tenyérrel, a könyökkel, a térddel, lábfejjel és talppal, melyeket nyújtó, feszítő, és lazító gyakorlatokkal egészítünk ki.
Kombinációja az akupunktúrának és a masszázsnak, habár mégsem masszázs.

Rövid története

A Shiatsu gyökerei az ókori kínai medicináig nyúlnak vissza. A kínai orvoslás legősibb írott emléke A Sárga Császár Klasszikus Tanulmánya a Belső Orvoslásról több mint 2000 évvel ezelőtt íródott. A masszázs kínai változata Japánban is meggyökerezett, aminek ottani elnevezése Anma. Az Anmát általános betegségek kezelésére, sokszor vakok alkalmazták.
Ebben a században Japánban új hatások érték az Anmát mind a Keleti mind pedig modern Nyugati tudomány részéről, és ezek alakították ki azt a formáját, amit manapság Shiatsunak nevezünk. Nyugatra alig húsz éve került, és kezdett el bámulatos gyorsasággal terjedni.
Angliában a kezdő Shiatsu tanulók közreműködésével számtalan hiteles iskola jött létre, ahonnan sok mindőségi Shiatsu terapeuta került ki, akik gombamód alakítják ki az újabbakat.

Shiatsu alkalmazásakor elsődlegesen a saját, valamint a befogadó Energiájával dolgozunk. Az Életenergia indiai elnevezése Prána, kínai meghatározása Csi, és japán neve Ki.

A keleti felfogás szerint az ember energiarendszere

Az étertest

A legközelebb áll a fizkai test működésével. Ez a bőr felett húzódik néhány centire, és valószínűleg ezt mutatja ki a Kirlian-féle fénykép ( élőlényeket körülvevő energiaszinteket, magasfrekvenciát jelző fotó feltalálója, Szemjon Kirilian neve alapján). A Meridiánok és a Szervrendszer főleg az étertest része.
Az asztrál vagy érzelmi test
Az ember emocionális aurája, függ attól az érzelmi rezdüléstől, amit az aura visszatükröz, ezt egy látó különféle alakban és színben tudja érzékelni.
A mentáltest
Az intellektus hordozója, a gondolkodó elméé. A tisztán látó képpekként érzékeli a mentál aurát, ötleteket, koncepciókat, amit az ember közvetít magából. Ez a telepátia médiuma.
A fizikális, éter-, asztrál- és mentáltestek adják személyiségünket.
A kauzál vagy spirituális test
Magasabb valónak, vagy léleknek hívják. A reinkarnációs elmélet szerint a halál beálltakor a fizikális, asztrál- és mentáltestek meghalnak, míg a kazuális vagy spirituális test tovább folytatja, átkerül egy új élet személyiségszintjére, azért, hogy más alakban továbbfejlődjön.


A modern medicina a fizikális testre hat, műtétekkel, gyógyszerekkel. Ezzel szemben az akupunktúra, a Shiatsu is elsősorban az étertestre hat. A Shiatsu technikák elsősorban a Meridiánokra fejtik ki hatásukat, amik az étertest részei, és ezen a szinten keresztül okoznak változásokat fizikális, emocionális és mentális szinten.


A spirituális csatorna és a Csakrák

A testben a legerősebb Energiaáramlás a spirituális csatornán, más néven, a Susumnán. A spirituális csatornán hét fő Energiaközpont található, amit gyakran Csakráknak nevezünk.


Csakra
Mirigy
A fizikális szervek és irányított részeik
Emocionális, mentális és spirituális funkciók
Korona Toboz Nagyagy és a jobb szem Spirituális tudat és tetterő
Adzsna vagy harmadik szem Agyalapi vagy Hipofízis Kisagy a bal szem, a fülek, az orr és a központi idegrendszer Magasabb képzelőerő, intuíciós megértés és megvilágosodás
Torok Pajzs Tüdő, a száj, a torok, a hangképző szervek, a vállak, a karok, a kezek és a nyirokrendszer Önkifejezés, kommunikáció, kreativitás
Szív Csecsemő Szív a keringési rendszer a bolygóideg és a mellkasüreg és a tüdő alsó része Szeretet, együttérzés, az emberek szolgálata, tudat, egység, harmónia
Solar Plexus vagy napfonat Hasnyál vagy Pankreász Hasüreg, az emésztőrendszer, a lép a máj és az epehólyag Személyes erő, vágy, emódióforrás
Köldök vagy
keresztcsont
Gonádok vagy
Ivar
Ivarszervek, medence, láb és lábfej Fizikális és mentális vitalitás, alaposság, szexuális energia, partnerkapcsolatok és önbecsülés
Gyökér Mellékvese Gerinc, a koponya, a vese, a hólyag és a vegetatív idegrendszer Fizikális akaraterő és nemzésA Szervek meghatározása

A Keleti orvoslás Szervek alatt tágabb jelentést ért, ami az Energetikai funkción alapul. A kínai medicina 12 fő Szervet ismer. Ezek lét fő részre, pályára, vezetékre oszlanak. Az egyik hatos csoport az Energiát tárolja, és az elnevezése Zang. A másik hatos csoport a Fu, ami átalakítja az ételt és italt a Zangban tárolt Energiává és a fel nem használt anyagokat kiválasztja. A Zang szervek "tömörek", mint például a máj, ezzel szemben a Fuk "üresek", mint például a gyomor.

Zang Fu
Tüdő Vastagbél
Lép Gyomor
Szív Vékonybél
Vesék Hólyag
Szív Kormányzó
(Szívburok, Pericardium, vagy
Szív protektor)
Hármas Fűtő
(Hármas Égő)
Máj Epehólyag

A Meridián Rendszer

Azt az Energiarendszert, amit a Shiatsuban leginkább használunk, Meridián rendszernek nevezzük. A 12 Szerv mindegyike
kapcsolódik Meridiánokhoz, illetve Energia csatornákhoz, valamint Csakrákhoz.
Kattintson a képre!

Az emberben minden Energiarendszer kapcsolatban van egymással. A meridiánokon folyó Energiaáramlásra hatással van a nyomás vagy a stimuláció, ami a test felületére irányul.
A Shiatsu alkalmazásával törekednek
az Energia kiegyensúlyozására a különféle Meridiánokban és a testrészekben. Ahol kevés van, ott fokozni kell, ahol túl sok, ott csökkenteni.

 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Hajhullás ellen
Advertisment:
Vásárlói vélemények
Szemölcs, tyúkszem
Reuma ellen
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: