Termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Masszázsolajok
Masszázs Tudástár
A masszázs eredete
A masszázs hatása
Mikor ne masszírozzon?
A masszázs szabályai
Felkészülés a masszázsra
Masszázs alapfogások
A masszázs menete
Aromaterápia
Anatómiai ismeretek
Reflexológia
Fej- és Arcmasszázs
Hátmasszázs
Haramasszázs (has)
Csonthártya masszázs
Nyirokmassázs
Prosztata masszázs
Önmasszázs
Szegment masszázs
Köpölyöző masszázs
Frissítő masszázs
Fogyasztó masszázs
Anticellulitisz masszázs
Gyógymasszázs
Sportmasszázs
Székmasszázs
Szexmasszázs
Kismama masszázs
Babamasszázs
Hangmasszázs
Ajurvédikus masszázs
Lávaköves masszázs
Lomi-lomi masszázs
Penczel masszázs
Svédmasszázs
Kínai masszázs
Finn masszázs
Japán masszázs
Shiatsu
Reiki
Thai masszázs
Tibeti masszázs
Yumeiho masszázs
Do-in masszázs
Masszázs és egészség
Advertisment:
Lábmasszázs

Állapotfelmérés alapelvei és módszerei1. A láb anatómiája


A láb feladata a test alátámasztása, a földön történő járás biztosítása, a mechanikai hatások felvétele és csillapítása. A láb részei: lábtő, lábközép és lábujjak.
Kattintson a képre!
A lábtő (tarsus) hét csontból áll, ezek szabálytalanul fűződnek egymáshoz. A lábtőcsontok a legfejlettebbek, mert erre nehezedik a test súlya.
A lábközép (metatarsus) csontjainak száma öt. A lábtőcsontokkal együtt boltozatot képeznek.
A lábujjak száma szintén öt, csontjai száma 14.
A láb izületei közül a bokaizület a két lábszárcsont végén található U alakú bokavillából és az ebbe illeszkedő ugrócsont henger alakú izületéből áll, amit erős oldalszalagok rögzítenek. Mozgása hajlítás és feszítés.

A boka oldalirányú mozgását az alsó ugróizület biztosítja, melyet az ugrócsont és a sarokcsont, valamint a sajkacsont ízfelszínei képeznek. A láb többi izülete feszes izület, melyeknek minimális az elmozdulási lehetőségük. A lábujjaknál hajlítás és feszítés lehetséges, kivéve az öregujjat, amely oldalirányba is mozog.
A lábboltozat a test statikáját biztosítja, tompítja a rázkódásokat, a járást simává, egyenletessé teszi. Egyúttal védi a talpi ereket és idegeket az összenyomódástól. Alkotói az erős és feszes talpi szalagok és a lábizmok. Homorulatot képez hosszában és keresztben.2. A láb reflexzónák elhelyezkedésének alapelvei

Az övezeti felosztás megkönnyíti a szervek beazonosítását a lábon. Függőleges övezetek a fejtől lefelé átvonulnak a testen és a
Kattintson a képre!
lábon. Számuk egyformán 5-5 a test két oldalán, a lábon és a kézen. A függőleges felosztás megfelel a tal ujjainak, segít a tájékozódásban, mert testen található szerv ugyanabban a hosszanti zónában van a lábon is.
A vízszintes övezetek száma három, azaz két vonallal osztjuk fel a testet és a lábat. Az első vonal a vállöv felső területén húzódik, a második az öv derék vonalán.

I. övezet: a lábon a jobb és bal láb alapizületei és a lábujjak: ide tartozik a fej, a fejen levő szervek. Itt hasonlóan a piramis pályához kereszteződés tapasztalható.

II. övezet:
a vállöv alatt és a derék öv feletti rész szervei, ez a lábon a lábközépcsontoknak felel meg: mellüreg, gyomortáj, tüdő, szív, máj, stb.

III. övezet:
a gyomor öv alatti rész, ami a lábon a lábtő csontok területe: hasi medence szervei, nemi szervek.

A jobb testfélen levő szervek zónái a jobb lábon, a bal testfélen levő szervek zónái a bal lábon találhatók. A középen elhelyezkedő szervek zónái a talp belső oldalán, illetve mindkét talpon helyzetüknek megfelelően megtalálhatók. Például a felszálló vastagbél a bal lábon, a haránt vastagbél mindkét lábon, a leszálló vastagbél a jobb lábon található meg.

Kivételt képez a szív, amely a bal talpon található, de kiegészítő zónája a jobb talpon van. A páros szervek mindkét talpon megtalálhatók: vese, szem, petefészek. Vannak mélyebben fekvő és a felszínhez közelebbi zónák, így alakulnak ki a zóna átfedések. A fejen levő szervek zónái kereszteződnek a talpon is. A reflexzónák a bokacsont fölött négy harántujjnyira húzódnak föl a lábszáron: alsó végtagok reflex zónái találhatók itt.


3. Elváltozások a lábon

A láb elváltozásainak oka legtöbbször a cipőben keresendő, amihez hozzájárul, hogy keveset járunk mezítláb. A cipő jól szellőző, kényelmes, rugalmas talpú legyen, természetes anyagból készüljön.

Az elváltozást okozó tényezők:
 1. A magas sarok deformitást okoz a lábcsontokban és a gerincben, izületi betegségekhez vezet.
 2. Bőrkeményedés oka: kemény, szűk cipő, hibás lábtartás. Lábat jól kiáztatjuk, habkővel megdörzsöljük, bekrémezzük és cérna zoknit húzunk rá.
 3. Bütyök oka: szűk cipő nyomja az I. lábközépcsont fejecsét, a nyomás miatt ismétlődő csonthártya-gyulladás, elcsontosodás, harántsüllyedés alakul ki. Meg kell előzni.
 4. Tyúkszem oka: rossz cipő, vitamin és ásványianyag hiányos táplálkozás, szaru felhalmozódásból a szarucsap nyomja a csonthártya idegvégződését. Fokhagyma kezelés, tapasz.
 5. Lábgomba oka: rossz anyagcsere, méreganyag felhalmozódás a szervezetben, rossz cipő, rosszul szellőző, műszálas zokni, fertőzés, energia hiány a meridiánban. Tölgyfakéreg és üröm főzettel naponta háromszor bedörzsöljük a lábat. Propoliszos kenőcs, svéd csepp.
 6. A lúdtalp oka: a lábközépcsontok és a láb szalagjainak megnyúlása, a lábszárizmok gyengesége, ennek következtében az egész test statikája meg fog változni, ami elsősorban a gerincoszlop ferdülésében, a derékfájásban fog jelentkezni. Kezelésére nagyon jól alkalmazható a lábujjhegyen való járás, a mezítláb járás, a harmatos fűben járás.

4. A masszázsfogások elméleti tudnivalói – alapfogások

Simító masszázs: a leggyakoribb fogás. A bemelegítés, a kezelés és a levezetés során is használatos, de alkalmazzuk a relaxáló kezelés közben is. A nagy simítások a test felé irányulnak. Hatásuk lazító, levezető, harmonizáló. Az érzékenyebb zónák masszírozása után is mintegy levezetésként alkalmazzuk.

Váltott fogás:
a két hüvelykujjal felváltva masszírozunk, mint például a vese zónánál.

Szembe fogás: hüvelyk-, vagy mutatóujj begyével végezzük. A többi ujj a lábat alátámasztja, míg szemből apró kis mozgásokkal masszírozunk. Általában kis területű zónáknál alkalmazzuk, mint például epehólyag.

Körkörös-masszázs:
az ujjbegy körkörös mozgást végez a kezelendő területen, például méh, prosztata.

Kihúzó masszázs: a hüvelykujj oldalával egy folyamatos mozdulattal húzunk végig a zónán, például húgyvezeték, nyelőcső, csuklyásizom.

Vízszintes oda-vissza irányú masszázs:
hüvelyk-, vagy mutatóujjal masszírozzuk, például a torok, szem, fül.

Oldalfogás: hüvelykujjunk a talpra merőleges, széles, nagy felületű zónáknál alkalmazzuk, mint például tüdő, vékonybél. A mozgás a nagy felület miatt lehet egymás melletti, mint a gyomornál is. de így masszírozzuk a szívet, a májat.


5. A masszázsfogások elméleti tudnivalói – speciálisfogások


Rezegtető masszázs:
mindkét mutatóujjunkat a kezelendő zónára tesszük és rezegtetjük. Az altaest nyirok területeinél lehet alkalmazni.


Csípő fogás: a mutató és hüvelykujj közé fogjuk a fej nyirokutainak területét, és csípésszerű mozdulattal jobbra-balra elmozdulva kezeljük.


Morzsolgatás: a homloküreg zónáinál alkalmazzuk az ujjhegyeken.Lépegető masszázs: a vastagbél felszálló ágát szoktuk így masszírozni. Az ujjbeggyel egy kicsit felfelé lépünk, lefelé nyomunk. A gerinc zónájánál is alkalmazható a farokcsonttól indulva fölfelé.

Nyomófogás: erős fájdalomnál, görcsnél a fájó részre rányomunk a hüvelykujjunkkal.

Fejő masszázs: a mutatóujjunk be van húzva, míg a hüvelykujjunk nyújtva. A láb külső oldalán levő zónákat (izületek) tudjuk így kezelni egyszerre alulról és felülről.


6. A masszázs sorrendje
 • 1. bemelegítés
 • 2. alapszervrendszerek sorrendje: vizeletkiválasztó, emésztő, nyirok
 • 3. láb oldalak sorrendje: talpi zónák, belső oldal, külső oldal, lábfej – lábhát
 • 4. kezelendő zónák sorrendje:
 • 4.1. napfonat, vagy mellékvese zónája
 • 4.2. vizeletkiválasztó rendszer
 • 4.3. emésztő rendszer, vagy az agy zónái
 • 4.4. érzékeny zónák, cél-zónák
 • 4.5. nyirokrendszer
 • 5. befejezés: simítás, energia-átadás

7. A masszázs iránya, erőssége, időtartama


A masszírozás iránya: általánosságban mindig a test felé irányuló mozgással masszírozunk, azaz a lábujjaktól a sarok felé, lábfejen a boka felé. A felszálló vastagbélnél viszont ellenkezőleg lentről fölfelé. A gerincet is masszírozhatjuk a farokcsonttól fölfelé haladva.
A masszírozás erősségét befolyásolja a láb állapota, a masszírozott zóna mélysége. Alapszabály, hogy a fájdalomküszöböt enyhén meghaladó masszírozás a megengedett. De nem minden zónánál kell elérni a fájdalomküszöböt: halánték, kisagy, szív, máj, gerinc, nyirok, vérnyomáscsökkentő zóna.
A masszírozás ritmusa: szintén a láb állapotától függ. Túlműködésnél lassú nyugtató masszírozás – simítások, 30 mp-től egészen 2 perces rányomások alkalmazhatók. Alulműködésnél, energiahiánynál gyorsabb ritmusú a masszázs.
A masszírozás időtartama: szintén a beteg állapota szabja meg. Egy zóna masszírozása a perc táblázatból olvasható le: általában fél és 1-5 perc között mozog. A kezelés időtartama általában 40-60 perc. A kezelés sorozat legalább 4-5 alkalomból álljon. Naponta egy kezelést végezzünk, vagy többszöri, de nagyon rövid célzott kezelés egy adott területre.


8. Önmasszázs előnyei, hátrányai

Előnyei:
 1. Az önmasszázst reggel, vagy bármikor napközben végezhetjük, amikor egy kis időnk van rá.
 2. Nem kell alkalmazkodni a kezelőhöz.
 3. Saját magunkat gyógyíthatjuk, megelőzhetjük a nagyobb problémákat.
 4. Érezzük a masszírozás erősségét, így a megfelelő erőt tudjuk kifejteni.

Hátrányai:
 1. Nem érvényesül a gyógyító személyisége.
 2. A szükséges ellazulás nehezebben valósul meg, mert kényelmetlenebb a helyzet.
 3. Bizonyos helyek nehezen hozzáférhetőek és kezelhetőek.
 4. Nem tudunk olyan intenzitással rányomni egyes helyekre, mint ahogy azt kellene.

9. Partnermasszázs előnyei, hátrányai


Előnyei:
 1. Ha a családban többen is ismerik a masszírozást, tudnak egymásnak segíteni, ami erősíti az összetartozás érzést.
 2. Természetes gyógymód, ezért, ha megfelelően végezzük, nincsen káros mellékhatása. Jobb, mint a gyógyszer.
 3. A masszőrnek megfelelő elméleti és gyakorlati tudással kell rendelkeznie, legyen empátiás készsége, így tud segíteni a páciensnek.
 4. Széleskörű ismereteivel az otthoni gyógyuláshoz is tud tanácsot adni: gyógyteák, illóolaj, fürdők, ásványvizek, borogatások, stb.
 5. Energetikailag ki tudja egészíteni a masszírozást, ezzel gyorsítva a kezelést, hatékonyabbá is téve azt.

Hátrányai:
 1. Nem megfelelő elméleti és gyakorlati tudás esetén súlyosbodhatnak a tünetek, esetleg a fájdalmak is erősödhetnek.
 2. Amennyiben a kezelő szakmai kompetenciáján túllép a betegen nem tud segíteni, csak áltatja azt. Ezzel egyrészt önmagának, másrészt minden természetgyógyásznak árt.

10. Bevezető masszázsprogram

A bemelegítés célja a pácienssel való érintéses kapcsolatfelvétel, benyomások szerzése a lábról, az esetleges feszültségek oldása, a problémás pontok és zónák megtalálása (lerakódások, fájdalmas pontok, bőrkeményedések). Ezért a bemelegítésnek határozottnak és mégis finomnak kell lennie, hogy érezze a páciens teljes odafigyelésünket és meg is bízzon bennünk. A kezelés időtartama 5-10 perc a láb állapotától függően (hideg lábnál a hosszabb). Fontos odafigyelni, hogy a masszőr kezén a köröm rövid, a keze puha és legyen.

A kezelés sorrendje:
 1. először a jobb, majd a bal lábat melegítjük be, a nem kezelt lábat letakarjuk, hogy ne fázzon
 2. a tenyerünkre kenjük a krémet, majd ha felmelegedett a lábfejre kenjük hosszú, simító mozdulatokkal
 3. a lábujjak átmorzsolgatása
 4. a lábujjak oldalainak átmasszírozása
 5. a lábujjak hajlítgatása és kimozgatása, meghúzása
 6. a lábujjak tövének átdörzsölése
 7. a lábfej széthúzása alulról és felülről
 8. a láb éleinek átdörzsölése
 9. lábfej csavarása
 10. sarokpárnák átdörzsölése
 11. a talp átgyúrása
 12. a sarokcsont külső és belső oldalának átsimítása
 13. lábfej torna: lábfejkörzés, integetés a lábfejjel

11. Levezető masszázsprogram

A masszázst simításokkal fejezzük be.
 1. általában a vizeletkiválasztó szervrendszer zónáival, de például légúti megbetegedéseknél a nyirokrendszerrel zárunk.
 2. a napfonat átfogása
 3. energia átadás, vagy csere
 4. a lábak letörlése a felesleges krémtől, majd a beteg önállóan felöltözik
 5. a masszírozó kezet mos, ujjait kirázza, lazítja
 6. kezeit és önmagát, valamint a helyiséget energetikailag megtisztítja

12. Relaxáló masszázsprogram

Ennél a masszázsnál lágy, hosszú simításokat végzünk, éppen csak érintve a lábfejet, annak zónáit. Leginkább a szeretetmasszázsra hasonlít, amikor a páciens energia testével dolgozunk.
 1. kapcsolat kialakítása a páciens lábaival, szeretetteljes érintéssel
 2. a lábfej simító masszázsa
 3. a gerinc reflexzónáinak masszázsa, kb 5 percig
 4. a talp simító masszázsa
 5. a rekeszizom zónáinak masszázsa
 6. a napfonat zónájának masszírozása
 7. a medence nyirokmirigy zónáinak lassú masszírozása
 8. a nyak, a tarkó és a vállöv lazítása
 9. a lábujjak finom, lágy simogatása
 10. az egész láb simító, levezető masszázsa

13. Méregtelenítő masszázsprogram

A méregtelenítés az egész szervezet egészséges működésének az alapja, ezért elengedhetetlenül fontos, szinte minden betegség kezelésénél valamilyen szintű elvégzése.
 1. bemelegítés
 2. a vizeletkiválasztó rendszer zónáinak masszírozása
 3. a tüdő zónájának masszírozása
 4. a máj és epe szerveinek masszírozása
 5. a vékony és a vastagbél rendszer masszírozása, hangsúlyozottan a leszálló vastagbél és a szigmabél
 6. befejezésként újból a vizeletkiválasztó rendszer átmasszírozása

14. Immunműködésre ható masszázsprogram

Az immunrendszer működése az egész szervezet védekezőképességétől függ, ami szoros összefüggésben van a táplálkozással, a mozgással, a méregtelenítéssel.
A kezelés menete:
 1. bemelegítés
 2. a vizeletkiválasztó rendszer zónáinak masszírozása
 3. a szív és vérkeringés zónájának kezelése
 4. a nyirokrendszer masszázsa
 5. a vékony és a vastagbél rendszer masszírozása, hangsúlyozottan a leszálló vastagbél és a szigmabél
 6. befejezés

15. Harmonizáló masszázsprogram


Ezt a programot akkor végezzük, ha a páciensnek nincsen panasza, és mi sem találunk semmilyen nagyobb eltérést a zónákban. Ilyenkor az egész szervrendszert kezeljük.
Menete:
 1. bemelegítés
 2. a vizeletkiválasztó rendszer zónáinak masszírozása
 3. emésztőrendszer
 4. légzőrendszer
 5. szív és vérkeringési rendszer
 6. fej és idegrendszer
 7. nyirokrendszer
 8. hormonrendszer
 9. a gerinc és az izületi rendszer
 10. a vizeletkiválasztó rendszer zónáinak masszírozása
 11. befejezés
 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Hajhullás ellen
Advertisment:
Vásárlói vélemények
Szemölcs, tyúkszem
Reuma ellen
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: