Termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Masszázsolajok
Masszázs Tudástár
A masszázs eredete
A masszázs hatása
Mikor ne masszírozzon?
A masszázs szabályai
Felkészülés a masszázsra
Masszázs alapfogások
A masszázs menete
Aromaterápia
Anatómiai ismeretek
Reflexológia
Fej- és Arcmasszázs
Hátmasszázs
Haramasszázs (has)
Csonthártya masszázs
Nyirokmassázs
Prosztata masszázs
Önmasszázs
Szegment masszázs
Köpölyöző masszázs
Frissítő masszázs
Fogyasztó masszázs
Anticellulitisz masszázs
Gyógymasszázs
Sportmasszázs
Székmasszázs
Szexmasszázs
Kismama masszázs
Babamasszázs
Hangmasszázs
Ajurvédikus masszázs
Lávaköves masszázs
Lomi-lomi masszázs
Penczel masszázs
Svédmasszázs
Kínai masszázs
Finn masszázs
Japán masszázs
Shiatsu
Reiki
Thai masszázs
Tibeti masszázs
Yumeiho masszázs
Do-in masszázs
Masszázs és egészség
Advertisment:
A bőr

A bőr születésünk pillanatában több rétegű, erős, rugalmas falként védi szervezetünket a külvilág ártalmaitól. Élettani szerepe sokrétű, közreműködik a légzésben (bőrlégzés), a kiválasztásban, valamint a tapintás szerve. Tápanyagokat és nedvességet zár magába. Kiválasztja a salakanyagokat, általa érzékeljük a hideget, meleget, fájdalmat és érintést.

A bőr három részből áll:


1. Felhám = Epidermis
Az Epidermis egy milliméter vastag és ez képezi a bőr legfelső rétegét. Több sorban egymásra rétegződő hámsejtek alkotják. Ezek felső sorai élettelen szaruvá válva lehámlanak, pótlásuk az alsó alapréteg osztódással szaporodó, élő sejtjeiből történik.

2. Irha = Dermis

Ez az 1-2 centiméter vastag réteg felel a bőr szilárdságáért és rugalmasságáért. Kötőszövetből, kollagénből (vízben nem oldódó fehérje) és elasztikus rostokból áll, amelyek nedvességet raktároznak el magukban. E rostok állapotától és víztartalmától függ a bőr üde, feszes vagy petyhüdt, ráncos külleme.

A felhám és az irha összefoglaló neve a cutis.


3. Bőr alatti kötőszövet = Subcutis.

A test a bőr alatti kötőszövetben egyénenként változóan több-kevesebb zsírt és vizet tárol, energiát raktároz. Bizonyos testrészeken akár több centiméter vastag is lehet. A női test zsírszövetben gazdagabb, mint a férfié, ezért alakja lágyabb vonású.


A szőrszál


A szőrszálnak felépítését tekintve két fő része van: a bőrben levő élő hajgyökér (bulbus pili), valamint a szőrszál, mely látható, élettelen, elszarusodott.
Valamennyi hajszál szőrtüszőben (folliculus pili) foglal helyet A hajgyökér alsó kiszélesedő része a hajhagyma, ebben helyezkedik el a hajszemölcs (papilla pili). A hajszemölcshöz vérerek és idegek futnak. A hajszemölcs feletti részen gyors osztódásra képes alapsejteket figyelhetünk meg, amelyeket mátrix sejteknek nevezzük. A mátrix sejtek termelik a szőr- ill. hajszál szaruanyagát.

A gyökér felső egyharmadára jobbról és balról egy-egy faggyúmirigy (glandulae sebaceae) kivezetője nyílik. A faggyú a haj bezsírosítását szolgálja, s megvédi a bőrt a kiszáradástól.
A faggyúmirigyek alatt a simaizom nyalábokból álló hajmerevítő izmok (musculus arrector pili) találhatók.


Verejtékmirigy

A bőrben a faggyúmirigyeken kívül még verejtékmirigyek (gomolyagmirigyek) is találhatók. Ezek az irha és a bőr alatti kötőszövet határán foglalnak helyet, és egyetlen gomolyagba felcsavarodott hámcsőből állnak, amelyek kivezetőcsöve egyenesen száll fölfelé a bőr rétegeiben, és pontszerű nyílással végződik a bőr felszínén. Ezek a mirigyek termelik a testfelületen elpárolgó verejtéket, ami kismennyiségben sókat és némi illó zsírsavat is tartalmazó, híg vizes oldat. Csupán a hónaljtájék mirgyei termelnek koncentráltabb – kevés zsírt is tartalmazó – váladékot. Az izzadás során a szervezetből eltávozó vízmennyiség fordított arányban áll a vizelettel ürített folyadék mennyiségével.

Tapintótestek
Bőrünk felülete nem sima, hanem igen sokbemélyedés és kiemelkedés van rajta. E kiemelkedő területeken, a papillákban található az idegvégkészülékek jelentős része, amelyekből az idegrostok erednek.
A legfontosabb tapintótestek:
  1. Vater-Pacini-típusú végtestek
  2. Ruffini-féle végtestek
  3. Meissner féle tapintótestek
  4. Klause-féle végtestek.


 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Hajhullás ellen
Advertisment:
Vásárlói vélemények
Szemölcs, tyúkszem
Reuma ellen
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: