Termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Masszázsolajok
Masszázs Tudástár
A masszázs eredete
A masszázs hatása
Mikor ne masszírozzon?
A masszázs szabályai
Felkészülés a masszázsra
Masszázs alapfogások
A masszázs menete
Aromaterápia
Anatómiai ismeretek
Reflexológia
Fej- és Arcmasszázs
Hátmasszázs
Haramasszázs (has)
Csonthártya masszázs
Nyirokmassázs
Prosztata masszázs
Önmasszázs
Szegment masszázs
Köpölyöző masszázs
Frissítő masszázs
Fogyasztó masszázs
Anticellulitisz masszázs
Gyógymasszázs
Sportmasszázs
Székmasszázs
Szexmasszázs
Kismama masszázs
Babamasszázs
Hangmasszázs
Ajurvédikus masszázs
Lávaköves masszázs
Lomi-lomi masszázs
Penczel masszázs
Svédmasszázs
Kínai masszázs
Finn masszázs
Japán masszázs
Shiatsu
Reiki
Thai masszázs
Tibeti masszázs
Yumeiho masszázs
Do-in masszázs
Masszázs és egészség
Advertisment:
Az emésztőrendszer

Az emésztőrendszer igen hosszú csőnek tekinthető, amelynek különböző szakaszain tágulatok fordulnak elő. Ezek fontos szerepet játszanak a táplálék – mechanikai és kémiai úton való – feldolgozásában és átalakításában, azáltal, hogy a bevitt tápanyagok felszívhatóvá és a szervezet számára hasznosíthatóvá válnak. A tápcsatorna a szájüreggel kezdődik, a garattal, a nyelőcsővel, a gyomorral, a vékony- és a vastagbéllel folytatódik, és ennek utolsó szakaszával, a végbéllel végződik. Az emésztőrendszer járulékos szervei azok mirigyek, amelyek emésztőnedvei szükségesek a táplálék előkészítéséhez.


A szájüreg és a fogakA garat (pharynx)


A szájüreg befelé a garatban folytatódik. Ide torkollanak az orrüregek nyílásai is. A szájüreg felső és hátsó részét képező lágyszájpad (velum palatinum) és az alul elhelyezkedő nyelvgyök között mindkét oldalon két-két, közel függőleges redő található. Közülük a hátsók határolják két oldalon a torokszorost (isthimus faucium).
A garat lefelé éles határ nélkül megy át a nyelőcsőbe. Falát nyálkahártya béleli, amely hasonló a szájüreg nyálkahártyájához. A garat különböző részei összeköttetésben állnak a következő képletekkel: a jobb és bal orrüreggel – a garat felső és elülső része -; a fülkürttel vagy Eustach-kürttel (a felső és oldalsó rész); a gégével (elülső-alsó rész), amely a légzőrendszer kezdeti szakaszának (az orrüreget követő) része, és amelynek bemenetét a gégefedő (epiglottis) védi nyeléskor; a nyelőcsővel, amely a garat folytatása az emésztőrendszerben.


A nyelőcső (oesophagus)


Körülbelül 25 cm hosszúságú cső. Fala három különböző rétegből áll, és pedig az izomrétegből (tunica muscularis), a középső, laza kötőszöveti rétegből (tela submucosa) és a belső nyálkahártyából (tunica mucosa). A külső izomréteg is két különböző részből tevődik össze: kívül hosszanti, belül pedig körkörös izomnyalábok alkotják. E két réteg egyidejű összehúzódása hozza létre a perisztaltikus mozgáshullámokat, amelyek a táplálékot a gyomorba juttatják.


A gyomor (ventriculus)

A nyelőcsővel a gyomorszájon (cardia), a vékonybéllel pedig a pylorusnak nevezett kimeneti nyíláson keresztül áll összeköttetésben, ez utóbbi körül gyűrű alakú záróizom (m.sphincter pylori) található.
A gyomor a hasüreg bal felső részében helyezkedik el. Falának belső rétegében (tunica mucosa) találhatók a gyomormirigyek. A hashártya alatti, külső izomzat (tunica muscularis) háromrétegű simaizom: kívül fekszik a hosszanti rostokból összetevődő felületes izomréteg, alatta – a tengelyre merőleges -, körkörös rostokból álló középső réteg, legbelül pedig ferde izomnyalábok futnak parabolikus vagy tengelyirányban. A gyomorszáj közelében vagy felső kiöblösödés található: ez a fundus ventriculi.


A vékonybél (intestinum tenue)

A vékonybél három részre oszlik: a nyombél vagy duodenum - nevét arról kapta, hogy kb. 12 ujjnyi hosszú-, az éhbél vagy jejunum, és a csípőbél vagy ileum, amelynek végén – a csípőbél és a vakbél határán – kettős billentyű (valvula ileocecalis) található. A vékonybél belső felszínén levő nyálkahártyát szabad szemmel alig, de mikroszkóppal jól látható, kb. 1 mm-es, kúp alakú bélbolyhok (villi intestinales) borítják.


A vastagbél (intestinum crassum)

Hérom részből áll, ezek: a vakbél (cecum), a vastagbél (colon), és a végbél (rectum). A vakbél kb. 8 cm.ű hosszú, alakja zárt zacskóra emlékeztet, és a csípőbél határán található, kétajkú billentyűnél kezdődik. Az alsó részéből kiinduló, 6-10 cm hosszúságú féregnyúlvány (appendix vermiformis) csökevényes szerv, de gyakori, gyulladásos jellegű megbetegedése (appendicitis) miatt feltétlenül említést érdemel. A colon három különböző ágból és szigmabélből áll. Ezek a következők: jobb oldali felszálló ág (colon ascendens), haránt ág (colon transversum), bal oldali leszálló ág (colon descendens) és a kettős kanyarulatot képező szigmabél (colon sigmoideum). E bélszakaszt a végbél (rectum) követi, amelynek végén helyezkedik el a végbélnyílás (anus). Ezt erős belső és külső záróizomzat (m. sphincter ami internus és m. sphincter ani externus) fogja körül, megakadályozva a folyamatos székletürítést.
 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Hajhullás ellen
Advertisment:
Vásárlói vélemények
Szemölcs, tyúkszem
Reuma ellen
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: